3 alegeri

Am gasit din intamplare un material cu titlul de Trei alegeri,cules si publicat de duhovnicul Nicolae Steindhart in “Jurnalul fericirii”.

Ceea ce ni se propune noua,cei disperati,prinsi in cursa nefericirii si a deziluziilor este alegerea unui mod de a trai.Paleta,din pacate,cam restransa a acestor salvari este compusa din:

-ideea lui Soljenitîn:trebuie sa ne consideram morti vii.In mometul in care crezi cu tarie ca ai murit,nimic nu te mai poate atinge.Nu de multe ori am zis asta?”Deja pe mine nu ma mai atinge asta pentru ca mi s-a intamplat de prea multe ori”.Nu cred ca vorbea experienta din noi.

-Alexandru Zinoviev:omului care traieste de pe o zi pe alta nu are ce i se lua si nici ce i se da.El nu vrea sa intre in jocul lumii unde fiecare traieste monoton.Se poate spune ca e un rebel.Dar totusi cum poti fi nepasator?Sa nu te intereseze unde te poarta vantul,sa fii propriul stapan.Sa fii legat si totusi sa fii liber,numai tu si cu tine insuti.

-Winston Churchill si Vladimir Bukovsky:cred ca aceasta e solutia cea mai recomandata de psihologi.Indiferent ce te loveste,sa iubesti durerea si sa cu fiecare lovitura primita sa vrei sa lupti si mai aprig.Bukovsky invoca puterea adevarului si capacitatea de a riposta,de a “intra in lume ca un tanc”.

Ei bine..acum care vi se pare cea mai potrivita pentru voi?Sau gasiti alta solutie?Teoretic cei ce nu se regasesc in aceste idei iubesc viata.Eu pot zice ca am apelat la toate…

Ca sa completez  informatia  vreau sa va spun cine sunt persoanelementionate mai sus:           Soljenitîn -a scris opere precum”Primul Cerc”,”Pavilionul Cancerosilor”.Primeste in 1970 premiul Nobel pentru literatura.Dupa scrierea romanului “Arhipeleagul Gulag” guvernul sovietic il expulzeaza in 1974.Ideile mentionate se afla in “Primul cerc” si “Arhipeleagul Gulag”.

Alexandru Zinoviev-”Inaltimile gaunoase”, cartea care i-a adus faima mondiala luiZinoviev, in 1976, era o critica acerba la sistemul sovietic. La doi ani dupa publicarea “Inaltimilor gaunoase”, autoritatile sovietice l-au pus pe Zinoviev in fata unei dileme: exilul sau Siberia.Personajul principal al cartiialege solutia mentionata mai sus.

Vladimir Bukovsky-este scriitor,dizident politic si activist.Si-a petrecut 12 ani din viata prin inchisori,spitale de nebuni si lagare.Publicatii:”Russia’s other writers”,”A manual on psychiatry for dissenters”,”To choose freedom”,”Judgement in Moscow”.Ideea sa de supravietuire si-a exprimat-o inainte de a se duce la un interogatoriu al KGB-ului.

Sincer,imi pare foarte rau ca nu va recomand aceste carti din proprie initiativa,adica dupa ce le-am citit.Dar ,cu siguranta,de acum se vor afla pe lista mea si va invit pe toti sa le cititi.

Share

Tags: , , , , ,